Καλεστε +30 694 6062 850

Επικοινωνία ολο το 24ώρο

|

Καλεστε +30 694 6062 850

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ PdG

Τι κάνει το τεστ Προγεστερόνης PdG;

Το τεστ Προγεστερόνης (PdG) χρησιμοποιείται για:
– την επιβεβαίωση της επιτυχούς ωορρηξίας
– την επιβεβαίωση ότι η μήτρα είναι σε θέση να υποδεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

Πότε γίνονται τα τεστ Προγεστερόνης PdG;

Χρειάζονται 5 τεστ Προγεστερόνης (PdG) για κάθε κύκλο.
Το πρώτο γίνεται μετά το τέλος της περιόδου, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η προγεστερόνη είναι χαμηλά, όπως πρέπει να είναι.
Έπειτα πρέπει να βρεθεί η μέρα της ωορρηξίας.
Τα υπόλοιπα 4 τεστ γίνονται τις μέρες 6, 7, 8 και 9 μετά τη μέρα της ωορρηξίας. Αυτά τα τεστ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η προγεστερόνη είναι υψηλά, όπως πρέπει να είναι.

Ας εξηγήσουμε τί είναι η προγεστερόνη:

Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το ωχρό σωμάτιο στις ωοθήκες μετά την ωορρηξία. Παίζει σημαντικό ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο και στη διατήρηση των πρώτων σταδίων της εγκυμοσύνης. Έτσι, βοηθά στην επιβεβαίωση της ωορρηξίας και απαιτείται επίσης για την υποστήριξη της επιτυχημένης σύλληψης.

Πιο αναλυτικά:

Αμέσως μετά την ωορρηξία, το ωχρό σωμάτιο απελευθερώνει προγεστερόνη. Η προγεστερόνη προετοιμάζει το σώμα για εγκυμοσύνη σε περίπτωση που το απελευθερωμένο ωάριο γονιμοποιηθεί. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η παραγωγή προγεστερόνης πέφτει και ξεκινά ένας νέος εμμηνορροϊκός κύκλος. Δείτε την παρακάτω εικόνα:

Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα προγεστερόνης παραμένουν υψηλά, καθώς η προγεστερόνη προετοιμάζει το εσωτερικό της μήτρας για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου και βοηθά στη διατήρηση του ενδομητρίου καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη εξακολουθεί να παράγεται από το ωχρό σώμα και είναι εξαιρετικά απαραίτητη για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης. Δείτε την παρακάτω εικόνα:

Περίπου 7 ημέρες μετά την ωορρηξία τα επίπεδα της προγεστερόνης κορυφώνονται! Τότε πρέπει να γίνει το τεστ, για να ελεγχθεί εάν η προγεστερόνη είναι αρκετά υψηλή για να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη. Διαφορετικά, μπορεί να σημαίνει ότι τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαμηλά και δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια εγκυμοσύνη ή ότι η ωχρινική φάση σας είναι μικρή και δεν δίνει χρόνο στο έμβρυο για εμφύτευση.

Τι είναι ο PdG;

PdG είναι συντομογραφία του «Pregnanediol Glucuronide», του βασικότερου μεταβολίτη των ούρων της προγεστερόνης. Το τεστ PdG ανιχνεύει την παρουσία του PdG στα ούρα, η οποία σχετίζεται άμεσα με την παρουσία προγεστερόνης στο αίμα. Σημειώστε ότι η προγεστερόνη μετράται στο αίμα, ενώ ο PdG, ο κύριος μεταβολίτης της προγεστερόνης, μετράται στα ούρα.

Το τεστ PdG είναι ένας γρήγορος, εύκολος και ακριβής τρόπος για την ανίχνευση της παρουσίας PdG στα ούρα και αποτελεί επιβεβαίωση ότι έχει γίνει μια υγιής και επιτυχημένη ωορρηξία. Δηλαδή είναι ένα τεστ ούρων, που επιβεβαιώνει την ωορρηξία.

Πηγή: hometest.gr

Σχετικά Άρθρα

Comments

Μείνετε σε επαφή

120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
53ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Αρθρα