Επικοινωνία ολο το 24ώρο

|

Καλεστε +30 694 6062 850

Πόσο διαρκεί η κορύφωση της ορμόνης LH σε κάθε γυναίκα

Πόσο διαρκεί η κορύφωση της ορμόνης LH σε κάθε γυναίκα;

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, πιθανώς να έχετε ξεκινήσει την παρακολούθηση των επιπέδων της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στα ούρα σας. Η LH είναι η ορμόνη που δίνει εντολή στις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ώριμο ωάριο. Λίγο πριν την ωορρηξία, τα επίπεδα της LH κορυφώνονται. Πόσο διαρκεί αυτή η κορύφωση της LH; Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική, καθώς προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη εγκυμοσύνη πρέπει να προγραμματίσετε τις επαφές σας στο γόνιμο παράθυρο του μήνα.

Πώς εντοπίζετε την κορύφωση της LH;

Μπορείτε να ανιχνεύσετε τα επίπεδα της LH στα ούρα σας χρησιμοποιώντας τα τεστ ωορρηξίας. Το θετικό αποτέλεσμα στα τεστ εμφανίζεται όταν η LH βρίσκεται σε συγκεκριμένα (υψηλά) επίπεδα στα ούρα σας. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες 24-48 ώρες θα γίνει η ωορρηξία σας. Συνήθως ξεκινάτε τα τεστ ωορρηξίας λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη ωορρηξία. Έτσι, είστε βέβαιες ότι θα εντοπίσετε την κορύφωση της ορμόνης και θα είστε σε θέση να προγραμματίσετε τις επαφές σας στις γόνιμες μέρες σας, οπότε οι πιθανότητες για σύλληψη είναι υψηλότερες. Έτσι λειτουργούν τα τεστ ωορρηξίας σε κανονικούς κύκλους. Στην πράξη δεν είναι τόσο απλό για όλες τις γυναίκες. Όταν κάνετε ένα τεστ ωορρηξίας, λαμβάνετε ένα «στιγμιότυπο» των επιπέδων της LH σε μια χρονική στιγμή και μπορεί σε κάποιες γυναίκες να είναι δύσκολο να έχουν μια πλήρη εικόνα του πού βρίσκονται στον κύκλο τους. Μπορεί να έχετε πολλές ημέρες θετικών τεστ ωορρηξίας στη σειρά. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της LH διαρκεί περισσότερο από το κανονικό; Ή μπορεί να έχετε «σχεδόν θετικά», αλλά ποτέ μια ολόιδια γραμμή με τη γραμμή ελέγχου. Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν είχατε ποτέ κορύφωση της LH; Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν αρκετές γυναίκες που προσπαθούν να βρουν την ωορρηξία τους, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Συνήθως αφορούν γυναίκες με ασταθή κύκλο, με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κλπ.

Το γεγονός είναι ένα: Η διάρκεια της κορύφωσης της LH είναι διαφορετική σε κάθε γυναίκα

Πρέπει να σκεφτείτε τα επίπεδα της LH στο σώμα σας ως μια καμπύλη ενός διαγράμματος που αλλάζει σε όλο τον κύκλο. Σε έναν τυπικό κύκλο, η LH αρχίζει με χαμηλά επίπεδα, στη συνέχεια αυξάνεται ραγδαία και κορυφώνεται μία ή δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία και στη συνέχεια πέφτει μετά την ωορρηξία. Αλλά όπως κάθε γυναίκα δεν έχει κύκλο 28 ημερών, δεν έχει ούτε την ίδια καμπύλη LH. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια παραδείγματα από διαφορετικές καμπύλες LH που παρουσιάζονται σε τέσσερα είδη γυναικών, πριν και μετά την ωορρηξία.

Παρατηρήστε στις παρακάτω εικόνες την ποικιλομορφία κατά την κορύφωση της LH. Σε κάποιες περιπτώσεις η κορύφωση είναι σύντομη, σε άλλες διαρκεί περισσότερο. Ανάλογα την περίπτωση, η χρήση των τεστ ωορρηξίας είναι διαφορετική. Άλλες γυναίκες είναι καλυμμένες με ένα τεστ την ημέρα, άλλες χρειάζεται να κάνουν 2 ίσως και 3 την ημέρα για να εντοπίσουν την κορύφωση. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, έχετε υπ’ όψη σας ότι η σύλληψη είναι εφικτή, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση των τεστ ωορρηξίας, έτσι ώστε να μη χαθεί το θετικό τεστ ωορρηξίας (η κορύφωση της LH).

1. Κανονική κορύφωση της LH

Με χρήση ενός τεστ ημερησίως, το θετικό αποτέλεσμα εμφανίζεται μία μέρα μόνο, με την προηγούμενη και την επόμενη μέρα να δίνουν αρνητικά αποτελέσματα. Δεν χρειάζονται περισσότερα από 1 τεστ ωορρηξίας την ημέρα. Συνήθως αυτή η εικόνα υπάρχει σε γυναίκες με κανονικούς κύκλους.

2. Κορύφωση, κάθοδος και πάλι άνοδος LH

Με χρήση ενός τεστ ημερησίως, μπορεί να υπάρξει αυτή η εικόνα. Η ημέρα της κορύφωσης δίνει το θετικό αποτέλεσμα, την επόμενη τα επίπεδα της ορμόνης φαίνονται να μειώνονται, όμως τη μεθεπόμενη ανεβαίνουν και πάλι (όμως δεν κορυφώνονται!). Συνήθως αυτή η εικόνα υπάρχει σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, ή σε γυναίκες που είχαν μείνει προσφάτως έγκυος. Χρειάζονται περισσότερα από 1 τεστ ωορρηξίας ημερησίως.

3. Κορύφωση LH με σκαμπανεβάσματα

Με χρήση ενός τεστ ημερησίως, μπορεί να υπάρξει αυτή η εικόνα. Την προηγούμενη ημέρα της κορύφωσης υπάρχει μεγάλη άνοδος της ορμόνης, ενώ την επόμενη το τεστ θετικοποιείται. Την τρίτη μέρα στη σειρά, η ορμόνη είναι πάλι σε υψηλά επίπεδα, ενώ η επόμενη δίνει πάλι θετικό αποτέλεσμα. Συνήθως αυτή η εικόνα υπάρχει σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, ή σε γυναίκες που είχαν μείνει προσφάτως έγκυος. Χρειάζονται περισσότερα από 1 τεστ ωορρηξίας ημερησίως, για να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την πορεία της ορμόνης.

4. Κανονική κορύφωση LH, με αργή κάθοδο

Με χρήση ενός τεστ ημερησίως, το θετικό αποτέλεσμα εμφανίζεται μία μέρα μόνο, με την προηγούμενη μέρα να δίνει αρνητικό αποτέλεσμα. Όμως τις επόμενες δύο μέρες η ορμόνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μέχρι να πέσει εντελώς. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζονται περισσότερα από 1 τεστ ωορρηξίας την ημέρα.

5. Σκαμπανεβάσματα της LH, πριν την κορύφωση

Συνήθως αυτή η εικόνα υπάρχει σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, ή σε γυναίκες που είχαν μείνει προσφάτως έγκυος. Χρειάζονται περισσότερα από 1 τεστ ωορρηξίας ημερησίως, για να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την πορεία της ορμόνης.

6. Προσπάθεια της LH να κορυφωθεί, χωρίς επιτυχία

Αυτό το φαινόμενο είναι φυσιολογικό και αφορά το μήνα που ενδεχομένως η γυναίκα δεν θα κάνει ωορρηξία. Συναντάται όμως και σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.

Σχετικά Άρθρα

Comments

Μείνετε σε επαφή

120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
53ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Αρθρα