Επικοινωνία ολο το 24ώρο

|

Καλεστε +30 694 6062 850

Τι είναι η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΠ)

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σας παράγουν όλο και λιγότερη ορμόνη οιστρογόνο. Τα οιστρογόνα ελέγχουν τον αναπαραγωγικό κύκλο μιας γυναίκας, καθώς και άλλες λειτουργίες, όπως η πυκνότητα των οστών, η θερμοκρασία του δέρματος και η διατήρηση της υγρασίας του κόλπου. Αυτή η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί τα περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως:

 • Εξάψεις/Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Ξηρότητα κόλπου
 • Απώλεια σεξουαλικής ορμής
 • Ακράτεια από προσπάθεια (διαρροή ούρων όταν βήχετε ή φτερνίζεστε)
 • Αραίωση της οστικής πυκνότητας (που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και κατάγματα)

Ο στόχος της ΘΟΠ, όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι να αντικαταστήσει ή να «συμπληρώσει» τη φυσική παροχή οιστρογόνων του σώματος.

Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε ΘΟΠ, ο ιατρός σας θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τα οφέλη και τους κινδύνους πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να καλύπτει τόσο τα βραχυπρόθεσμα (τα επόμενα 5 χρόνια) όσο και τα μακροπρόθεσμα (πέρα από τα επόμενα 5 χρόνια) οφέλη και κινδύνους για εσάς.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ΘΟΠ;

Ο τύπος ΘΟΠ που σας  συνταγογραφείται εξατομικεύεται. Εάν έχετε μήτρα τότε συνιστάται συνδυασμός οιστρογόνων και προγεσταγόνων  (συνδυασμένη ΘΟΠ).

Τα οιστρογόνα από μόνα τους μπορεί να προκαλέσουν ανώμαλη πάχυνση της επένδυσης της μήτρας σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Η προσθήκη προγεσταγόνου θα αποτρέψει αυτό.

Εάν η συνδυασμένη ΘΟΠ ξεκινήσει πριν από την εμμηνόπαυση ή εντός 12 μηνών από την τελευταία σας περίοδο, τότε θα σας προσφερθεί μια «κυκλική» συνδυασμένη ΘΟΠ, η οποία θα σας δώσει τακτικές μηνιαίες αιμορραγίες.

Εάν ξεκινήσετε συνδυασμένη ΘΟΠ περισσότερο από 12 μήνες μετά την τελευταία σας περίοδο, μπορεί να σας προσφερθεί «συνεχής» συνδυασμένη ΘΟΠ(ΘΟΠ χωρίς αιμορραγία). Μπορεί να εμφανίσετε κάποια κολπική αιμορραγία τους πρώτους 3 μήνες, αλλά μετά από αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

Εάν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή, τότε θα σας προσφερθεί ΘΟΠ μόνο με οιστρογόνα.

Είναι η ΘΟΠ ασφαλής και αποτελεσματική;

Οι επιπτώσεις της ΘΟΠ έχουν μελετηθεί παγκοσμίως και η έρευνα δείχνει ότι, για τις περισσότερες γυναίκες, η ΘΟΠ είναι αποτελεσματική και ασφαλής.

Ποια είναι τα οφέλη της ΘΟΠ;

 • Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για εξάψεις και κακή διάθεση που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
 • Μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική επιθυμία και να μειώσει την ξηρότητα του κόλπου.
 • Βοηθά να διατηρήσετε τα οστά σας δυνατά προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ΘΟΠ;

 • Η ΘΟΠ μόνο με οιστρογόνα (χρησιμοποιείται για γυναίκες που δεν έχουν μήτρα) σχετίζεται με ελάχιστο ή καθόλου αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
 • Η ΘΟΠ με οιστρογόνα και προγεσταγόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όσο περισσότερο παραμένετε σε αυτό και μειώνεται όταν διακόπτετε την ΘΟΠ.
 • Ο ατομικός σας κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού εξαρτάται από υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, όπως το σωματικό σας βάρος και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.
 • Η ΘΟΠ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου αίματος, κάτι που δεν συμβαίνει εάν η ΘΟΠ λαμβάνεται ως έμπλαστρο ή γέλη.
 • Η ΘΟΠ σε μορφή δισκίου αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και ο συνολικός κίνδυνος εγκεφαλικού είναι πολύ χαμηλός εάν είστε κάτω των 60 ετών.

Ο ιατρος θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τους ατομικούς σας κινδύνους με βάση τα νεωτερα επιστημονικα δεδομενα.

Μπορώ να παρω ΘΟΠ εάν είχα καρκίνο του μαστού ή θρόμβους στα πόδια ή τους πνεύμονές μου;

Η ΘΟΠ μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια επιλογή για εσάς και θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ιατρο σας.

Η λήψη ΘΟΠ αποτρέπει την άνοια;

Αν και αρκετές νεώτερες μελέτες δείχνουν ενθαρυντικά αποτελέσματα  στην  πρόληψη της άνοιας , δεν είναι ακόμα τεκμηριωμένο επιστημονικά εάν και κατά πόσο η ΘΟΠ επηρεάζει την ανάπτυξη της.

Πότε πρέπει να ζητήσω συμβουλές μετά την έναρξη της ΘΟΠ;

Επανεξέταση θα πρέπει να γίνεται 3 μήνες μετἀ την έναρξη ή αλλαγή της ΘΟΠ και στη συνέχεια κάθε χρόνο στη συνέχεια, εάν όλα παραμείνουν καλά.

Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια κολπική αιμορραγία τους πρώτους 3 μήνες από την έναρξη ή την αλλαγή τηςΘΟΠ, αλλά εάν εμφανίσετε αιμορραγία μετά από 3 μήνες, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον ιατρό σας.

Για πόσο καιρό μπορώ να πάρω ΘΟΠ;

Αν και δεν υπάρχουν καθορισμένα χρονικά όρια για το χρονικό διάστημα που μπορείτε να είστε σε ΘΟΠ, νεώτερες μελέτες συνιστοὐν μετά τον 1ο χρόνο επαναξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη λήψη ΘΟΠ θα πρέπει να εξατομικεύονται.

Πώς μπορώ να σταματήσω την ΘΟΠ;

Μπορείτε να σταματήσετε ξαφνικά την ΘΟΠ ή να μειώσετε σταδιακά πριν τη διακόψετε. Οι πιθανότητες να επανέλθουν τα συμπτώματά σας είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση.

Ποια θεραπεία είναι καλύτερη για την ξηρότητα του κόλπου μου;

Πολλές γυναίκες βρίσκουν τη χρήση κολπικών ενυδατικών και λιπαντικών χρήσιμα για την κολπική ξηρότητα.

Τα κολπικά οιστρογόνα χαμηλής δόσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα χρειάζεστε και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε συνδυασμό με ΘΟΠ. Αυτά μπορούν επίσης να μειώσουν τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και να βοηθήσουν τα συμπτώματα του ουροποιητικού. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε απροσδόκητη κολπική αιμορραγία, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας. Άλλες μορφές ΘΟΠ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κολπική ξηρότητα.

Ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για την κακή μου διάθεση;

Η ΘΟΠ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κακή διάθεση. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία  είναι επίσης χρήσιμη για τη θεραπεία της χαμηλής διάθεσης και του άγχους που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Η χαμηλή διάθεση ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική από την κατάθλιψη. Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι χρήσιμα εκτός εάν έχετε διαγνωστεί με κατάθλιψη. Εάν λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά, είναι ασφαλές να λαμβάνετε ΘΟΠ.

Πήγη: RCOG patient information leaflet

Σχετικά Άρθρα

Comments

Μείνετε σε επαφή

120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
53ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Αρθρα