Επικοινωνία ολο το 24ώρο

|

Καλεστε +30 694 6062 850

Αιμορραγία και/ή πόνος στην αρχή της εγκυμοσύνης

Αυτές οι πληροφορίες είναι για εσάς εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αιμορραγία ή/και τον πόνο κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης. Μπορεί να είναι χρήσιμο εάν είστε σύντροφος, συγγενής ή φίλος κάποιου που έχει αιμορραγία και/ή πόνο στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Βασικά σημεία

 • Η αιμορραγία και/ή ο πόνος είναι συχνές στην αρχή της εγκυμοσύνης και δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα.
 • Η αιμορραγία και/ή ο πόνος στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να είναι προειδοποιητικό σημάδι αποβολής.
 • Εάν έχετε αιμορραγία και/ή πόνο στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.
 • Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να κάνετε εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου υπερηχογραφήματος για να ελέγξετε την εγκυμοσύνη σας.
 • Εάν έχετε βαριά αιμορραγία, έντονο πόνο στην κοιλιά, πόνο στον ώμο, ζάλη ή λιποθυμία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως τον ιατρό σας.

Τι σημαίνει για εσένα η κολπική αιμορραγία και ο πόνος;

Η κολπική αιμορραγία και/ή ο πόνος με κράμπες στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης είναι συχνές και δεν σημαίνουν πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, η αιμορραγία και/ή ο πόνος μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι αποβολής ή, λιγότερο συχνά, άλλων επιπλοκών της πρώιμης εγκυμοσύνης.

Τι θα συμβεί κατά την ιατρική επίσκεψη.

Θα ερωτηθείτε για τα συμπτώματά σας και την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας. Θα ερωτηθείτε επίσης για προηγούμενες εγκυμοσύνες και τη γενική σας υγεία.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε:

 • Μια εξέταση ούρων για να επιβεβαιωθεί ότι είστε έγκυος
 • Υπερηχογράφημα. Μπορεί να σας συμβουλεύσουμε να κάνετε είτε έναν διακολπικό υπέρηχο (όπου η σάρωση γίνεται από τον κόλπο) ειτε εναν διακοιλιακό υπέρηχο (όπου η σάρωση γίνεται από την κοιλιά) ή περιστασιακά και τα δύο. Συνηθίζεται να συνιστάται μια διακολπική σάρωση καθώς δίνει μια πιο καθαρή εικόνα. Καμία σάρωση δεν αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
 •  μια κολπική εξέταση για τον έλεγχο του λαιμού της μήτρας(τράχηλος) για οποιαδήποτε προφανή αιτία αιμορραγίας ή/και πόνου.
 • Καλλιέργεια κολπικού υγρού
 • Εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε την ομάδα αίματος σας ή/και το επίπεδο της ορμόνης της εγκυμοσύνης σας (βhCG).

Τι μπορεί να προκαλεί αιμορραγία και/ή πόνο σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης;

Μια επαπειλούμενη αποβολή

Εάν είχατε αιμορραγία ή/και πόνο αλλά το υπερηχογράφημά σας επιβεβαιώνει ότι η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται κανονικά, αυτό είναι γνωστό ως απειλούμενη αποβολή. Πολλές γυναίκες που αιμορραγούν σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης συνεχίζουν να έχουν ένα υγιές μωρό. Μπορεί να σας προταθεί ένας υπέρηχος παρακολούθησης μετά από 7-10 μέρες.

Πρόωρη αποβολή

Δυστυχώς, η αιμορραγία και/ή ο πόνος στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να σημαίνει ότι είχατε ή έχετε αποβολή. Δυστυχώς, οι πρώιμες αποβολές είναι συχνές. Τους πρώτους 3 μήνες, περίπου μία στις πέντε γυναίκες θα αποβάλει, χωρίς προφανή λόγο, μετά από θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν μεμονωμένα και υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχετε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον

Έκτοπη κύηση

Όταν μια εγκυμοσύνη αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, ονομάζεται έκτοπη κύηση. Στατιστικά περίπου, μία στις 100 κυήσεις είναι έκτοπη. Τα συμπτώματά σας, τα ευρήματα του υπέρηχου και οι εξετάσεις αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε υποψία ότι έχετε έκτοπη εγκυμοσύνη.Μια έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Εάν υπάρχει υποψία ή επιβεβαίωση, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο.

Μύλη κύηση

Η μύλη κύηση είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση όπου ο πλακούντας είναι ανώμαλος και η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται σωστά. Επηρεάζει μόνο μία στις 700 εγκυμοσύνες. Συνήθως διαγιγνώσκεται όταν κάνετε υπερηχογράφημα ή /και σε συνδυασμό με εξέταση της βHCG.

Μια εγκυμοσύνη άγνωστης τοποθεσίας (PUL)

Εάν έχετε θετικό τεστ εγκυμοσύνης και η εγκυμοσύνη σας δεν μπορεί να φανεί καθαρά στο υπερηχογράφημα, είναι γνωστή ως εγκυμοσύνη άγνωστης θέσης (PUL).

Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι:

 • ότι η εγκυμοσύνη σας είναι στη μήτρα, αλλά είναι πολύ μικρή ή πολύ νωρίς για να φανεί. Τα σύγχρονα τεστ κύησης είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και μπορούν να ανιχνεύσουν την ορμόνη εγκυμοσύνης μόλις λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη. Ωστόσο, μια εγκυμοσύνη μπορεί να μην παρατηρηθεί στον υπέρηχο παρά μόνο 3 εβδομάδες μετά τη σύλληψη (τουλάχιστον 5 εβδομάδες από την τελευταία σας περίοδο).
 • ότι έχει συμβεί μια πρώιμη αποβολή, ιδιαίτερα εάν είχατε αιμορραγία που έχει πλέον υποχωρήσει. Τα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να παραμείνουν θετικά για μία ή δύο εβδομάδες μετά από μια αποβολή.
 • μια έκτοπη κύηση που είναι πολύ μικρή για να φαίνεται. Έως και μία στις πέντε γυναίκες με PUL μπορεί να έχει έκτοπη κύηση.

Μου είπαν ότι έχω PUL – τι γίνεται μετά;

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε για να γίνει διάγνωση και να επιβεβαιώσετε εάν η εγκυμοσύνη σας συνεχίζεται ή όχι. Είναι πιθανό να σας ζητείται να έρχεστε κάθε 2-3 ημέρες για μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε το επίπεδο της ορμόνης της εγκυμοσύνης σας (βhCG). Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να δούμε πού εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Επίσης θα καθόδηγησουν πως θα συνεχίσει η παρακολούθηση:

 • σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, τα επίπεδα βhCG αυξάνονται σημαντικά
 • σε μια έκτοπη κύηση, το επίπεδο συνήθως θα αυξηθεί ελαφρώς ή θα παραμείνει το ίδιο
 • μόλις συμβεί μια αποβολή, το επίπεδο θα πέσει σημαντικά.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί επανάληψη του υπέρηχου, συνήθως εντός 1-2 εβδομάδων.

Αυτή η αβεβαιότητα θα είναι δύσκολη, αλλά συχνά χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί η σωστή διάγνωση. Μερικές φορές αυτό επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι αναλυτικά σε κάθε βήμα της παρακολούθησης.

Ποια συμπτώματα πρέπει να γνωρίζω ενώ παρακολουθούμαι;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια μιας έκτοπης εγκυμοσύνης (παρακάτω) και να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από αυτά. Ευτυχώς, οι περισσότερες γυναίκες με PUL δεν έχουν έκτοπη κύηση.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα:

 • βαριά αιμορραγία
 • έντονο πόνο στην κοιλιά σας
 • πόνο στους ώμους σου
 • ζάλη
 • λιποθυμία.

Πηγή: RCOG patient information leaflet

Σχετικά Άρθρα

Comments

Μείνετε σε επαφή

120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
53ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Αρθρα