Επικοινωνία ολο το 24ώρο

|

Καλεστε +30 694 6062 850

Αιμορραγία μετά την Εμμηνόπαυση: Πότε Πρέπει να Ανησυχήσετε;

Ενώ έχει περάσει περισσότερο από 1 έτος από την τελευταία σας περίοδο, ξαφνικά παρουσιάζετε και πάλι αιμορραγία. Πρέπει να ανησυχήσετε;

Τα καλά νέα, σύμφωνα με μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, είναι ότι η αιμορραγία αυτή αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα σε ένα μη καρκινικό αίτιο, όπως για παράδειγμα σε ατροφία του κόλπου, σε ινομυώματα της μήτρας ή σε πολύποδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διερευνηθεί το αίτιο του συγκεκριμένου συμπτώματος για να αποκλειστούν σοβαρότερα αίτια, όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου.

Αν και η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση συνήθως δεν σχετίζεται με καρκίνο, περισσότερο από το 90% των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του ενδομητρίου παρουσιάζουν αιμορραγία. Η διερεύνηση της αιμορραγίας βοηθά τον γιατρό να διαγνώσει εγκαίρως ένα πιθανό καρκίνο, σε στάδιο που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αυξάνονται τα Ποσοστά Καρκίνου του Ενδομητρίου

Οι επιστήμονες της παραπάνω έρευνες εξέτασαν τα χαρακτηριστικά της αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση και τον τρόπο που σχετίζονται με τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου επηρεάζει το 2-3% των γυναικών και η μέση ηλικία εμφάνισής του είναι τα 60. Σήμερα δεν υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η συχνότητά της έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και η σύνδεση αυτή είναι ανάλογη με το βάρος στις γυναίκες.

Τα οιστρογόνα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του ενδομητρίου. Η συχνότερη μορφή του συγκεκριμένου καρκίνου, γνωστή ως καρκίνος τύπου 1, ενισχύεται από τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα παράγονται από το σωματικό λίπος, επομένως οι γυναίκες με αυξημένες ποσότητες λιπώδους ιστού έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Έχουν επίσης περισσότερα ελεύθερα οιστρογόνα, μία ενεργό μορφή που έχει ισχυρότερες επιδράσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση νεοπλασμάτων στη μήτρα.

Ποιες Γυναίκες Κινδυνεύουν Περισσότερο από τον Καρκίνο του Ενδομητρίου;

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, όπως:

 • Η ηλικία (ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 60-70)
 • Η πρώιμη εμμηναρχή (πριν τα 12)
 • Η καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55)
 • Η ατεκνία
 • Η παχυσαρκία
 • Το ιστορικό ασταθούς εμμηνορρυσίας
 • Το ιστορικό υπερπλασίας του ενδομητρίου
 • Το οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου Lynch ή καρκίνου των ωοθηκών, του παχέος εντέρου ή της μήτρας
 • Η ορμονική θεραπεία με οιστρογόνα
 • Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου
 • Το φάρμακο ταμοξιφαίνη

Τα Αποτελέσματα της Μελέτης

Καθώς η συχνότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται συνεχώς, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να αναζητήσουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν εγκαίρως τη νόσο. Συγκεκριμένα, θέλησαν να δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

 • Πόσο συχνά εμφανίζεται αιμορραγία στις γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου;
 • Πόσο συχνά τίθεται η διάγνωση καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες με αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση;

Οι επιστήμονες εξέτασαν 129 διαφορετικές έρευνες με περισσότερες από 34.000 γυναίκες που παρουσίασαν αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση και 6.358 γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου. Όπως διαπίστωσαν, το 91% των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου παρουσίασαν αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, από το σύνολο των γυναικών που παρουσίασαν το παραπάνω σύμπτωμα, μόλις στο 9% αποδόθηκε σε καρκίνο του ενδομητρίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη, ωστόσο στοιχειοθετούν αυτά που ήδη γνωρίζαμε με ισχυρά δεδομένα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι επιβεβαιωθεί.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η διερεύνηση για καρκίνο του ενδομητρίου στις γυναίκες που παρουσιάζουν αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να διαγνώσει το 90% περίπου από τους παραπάνω καρκίνους.

Τι Πρέπει να Κάνετε αν Έχετε Αιμορραγία μετά την Εμμηνόπαυση

Αν παρουσιάσετε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση ή ασυνήθιστη αιμορραγία πριν από αυτή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ο τελευταίος θα σας ζητήσει να κάνετε υπέρηχο, βιοψία ή και τα δύο.

Υπέρηχος

Η ανώδυνη αυτή εξέταση χρησιμοποιεί κύμματα ήχου για να εκτιμήσει την κατάσταση της μήτρας. Γίνεται είτε με εξωτερικό μηχάνημα υπερήχων, είτε με ένα μηχάνημα που τοποθετείται στον κόλπο. Σε ορισμένες γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου τα τοιχώματα της μήτρας διογκώνονται, γεγονός που αποτελεί ένδειξη νεοπλάσματος.

Βιοψία

Ακόμα κι αν ο υπέρηχος δεν αναδείξει κάποια διόγκωση του τοιχώματος της μήτρας, ο γιατρός μπορεί να ητήσει και βιοψία. Κατά την εξέταση αυτή, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα λεπτό σωλήνα με μία συσκευή συλλογής για να εξετάσει κύτταρα από τη μήτρα. Μετά την εξέταση μπορεί να παρουσιάσετε αιμορραγία. Το δείγμα που λαμβάνεται από την εξέταση εξετάζεται στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν νεοπλασματικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σημαντικό να γίνονται και οι δύο παραπάνω εξετάσεις, καθώς δεν παρατηρείται πάντοτε διόγκωση του τοιχώματος της μήτρας. Ο καρκίνος του ενδομητρίου τύπου 2, για παράδειγμα, δεν προκαλεί το παραπάνω σύμπτωμα, το οποίο είναι συχνότερο στον τύπο 1. Αν χρησιμοποιηθεί μόνο υπέρηχος, το 20% των περιστατικών καρκίνου του ενδομητρίου δεν θα διαγνωστεί. Αρκετά από τα παραπάνω περιστατικά αφορούν τον καρκίνο τύπου 2 ο οποίος είναι πιο επιθετικός, πιο διηθητικός και οδηγεί συχνότερα στο θάνατο.

Μπορεί το Τεστ Παπανικολάου να Διαγνώσει τον Καρκίνο του Ενδομητρίου;

Ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι το τεστ Παπ μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του ενδομητρίου, ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εξέταση αυτή μπορεί να διαγνώσει μόνο τον καρκίνο του τραχήλου και τις πρόδρομες μορφές του. Κατά συνέπεια, αν παρουσιάζετε αιμορραγία και έχετε αρνητικό τεστ Παπ, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση της αιμορραγίας.

Τα Επόμενα Βήματα

Αν ο γιατρός σας διερευνήσει την αιμορραγία και καταλήξει ότι δεν έχετε καρκίνο του ενδομητρίου, αλλά η αιμορραγία συνεχίζεται, είναι σημαντικό να μην την αγνοήσετε και να κάνετε ξανά εξετάσεις σε λιγότερο από 6 μήνες.

Η διερεύνηση του συμπτώματος αυτού έχει μεγάλη σημασία, καθώς ο καρκίνος του ενδομητρίου μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν διαγνωστεί εγκαίρως. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως υστερεκτομή, μία επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η μήτρα και ο τράχηλος. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει επίσης τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες και να λάβει ένα δείγμα από τους λεμφαδένες. Η επέμβαση είναι γενικά εύκολη και δεν χρειάζεται μεγάλες τομές. Η γυναίκα συνήθως επιστρέφει στο σπίτι της την ίδια μέρα.

Βιβλιογραφία: Harvard Health
Πηγή: Δρ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, pathologia.eu

Σχετικά Άρθρα

Comments

Μείνετε σε επαφή

120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
53ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Αρθρα